onsdag 30 november 2011

NOLLAN ?..


klicka på bilden, mera lättläst.
        Nu är jag här igen.
  Jag har just läst tidningen Motor, utklippen är från den. 




  På face book hittade jag ett gäng som inte alls tyckte om professorn och nollvisionsgurun, Tingvall, och därför kallade honom för den största nollan i nollvisionen... vilket beskriver mina tankar jag har haft om honom ganska bra och länge. 









 


    Då frågar man sig, Det han säger om dubb kontra ESP, är det politik eller okunnighet? Vilket är värst och i vilket fall som helst är det manipulation av opinionen, oanständigt av en professor som skall sprida kunskap och fakta. 
  Å så en annan fråga. I Göteborg vill man inte utvidga dubbförbudet, fast det är dom rödgröna som styr, för "de preliminära resultaten visar inte att det fått någon miljöeffekt alls."
  Det värsta är nog godtycket, utan någon kunskapsbakgrund, mellan olika kommuner.
  Ulla Hamilton (M) i Stockholm, "moderna vinterdäck utan dubb är fullgoda alternativ och samtidigt ska man vara tydlig med att det ytterst är förarens ansvar att köra på ett ansvarsfullt vis, alldeles oberoende av däcktyp!"...Häpp! - titta på det något sakkunnigare artikeln uppanpå här.       






























lördag 26 november 2011

NANO

  Jag är inte färdig med Hornsgatan änn`. - nä nä - no no - nano...
Gatukontoret, i sina mätstationer, mäter luftföroreningar där söndersmulade sten och asfaltpartiklar ingår.
  Gatukontoret påstår att dessa partiklar förorsakar XX antal stockholmares död. Hur vet dom det att just dessa partiklar har förorsakat min eventuellt för tidiga död vid nittiofyra års ålder? Jag kanske har fått i mig dammet när jag red kamel i sandstorm i Afrika, eller rökte våldsamt till för några år sen, slutade när jag inte orkade dra halsbloss längre? ...
  M E N nu har forskarna upptäckt nanopartiklar - de`ni! Dom är såå små så dom syns inte, varför det blir nog ingen bild på dem - små, inte ens en liten en.
  Dessa forskare påstår att nanopartiklar är så små som, om nano är damm, så är dom mätbara pariklarna på Hornsgatan som stenrösen. Vidare säger dom att det finns inte teknik till att kunna mäta nanopartiklarna på Hornsgatan eller på någon  annan plats.
  Nanopartklar blir till när gummi slits mot t.ex. asfalt, inte dubbar mot stenen i asfalten. Den mätbara luftföroreningen drar vi in i våra andningsorgan, partiklarna fastnar i luftvägarna och lungorna. Vi harklar oss eller hostar upp dom igen och borta är dom - vanligen, normaligen. Nanopartiklar är så små att dom från lungorna kommer in i blodbanan - och där sitter dom!
  Vidare, eftersom vi är ju bara en hjärna (resten av oss, armar, ben, stor mage, lungor o.s.v. är en köttklump som skall betjäna och tillfredsställa hjärnan) så lär det finnas ett filter som rensar blodet innan den får komma in i hjärnan, men dessa nanopartiklar är såå små att dom passerar detta filter och rör om även i hjärnan. Därifrån är det svårare att hosta upp dom - eller!!?
  Men för all del, kör med däck utan dubb nanopartiklarna syns ju inte i luftmätningarna, EU-normen uppfylls, politikerna blir glada och dom på Hornsgatan tror att luften är renare. Tron försätter berg, eller i alla fall kan man ju låtsas.

fredag 25 november 2011

jag är såå glad att stockholmarna har sunt förnuft...




Dubbdäck !

  Jag råkade se ABC d.v.s. Stockholmsnytt, där den stora nyheten var att det i år säljs mer dubbdäck i Stockholmsområdet än någonsin sen dubbdebatten inleddes - trots dubbförbudet på  Hornsgatan. Gu` ske lov att sunda förnuftet råder trots politiska överdrifter.
  Den enda säkerhetsåtgärden man har, när man överraskas av plötslig ishalka på en vägsträcka,  är det faktiskt dom små metalbitarna som krafsar i isen och ger föraren möjlighet att styra istället för att bara sitta som en passagerare i ett roterande klot som fortsätter i tangentens riktning.
  Ulla Hamilton skryter med att hon cyklar till jobbet i Stadshuset, vilket betyder att hon bor i innerstaden, inte som majoriteten av stockholmarna som måste pendla mellan hem och arbetsplats i ur och skur, från en förort till en annan, t.ex. när det blir -8 grader eller kallare och dom saltade vägarna blir som hockeyrinken, för att inte tala om när väghållaren inte har garderat för halkan.
  Innan dubbdäckstiden har jag varit med om att när vinden blåser så glider min bil ohejdbart i sidled på en sådan vägbana. I det ögonblicket tänker man inte ett ögonblick på miljöns bästa, eller vad som är politiskt korrekt, man är i en oerhörd realitet. Det har nog ett cyklande kommunalråd, som har nära till jobbet och kanske för mycket makt, aldrig upplevt.                          

 

Detta är en liten brasklapp från en biltidning som brukar mera vilja vara politiskt korrekt än bilistvänlig d.v.s. Vi bilägare.
  Klicka på bilden så går det att läsa texten.
  Kontentan av provet vill jag påstå är att friktionsdäcket undviker katastrofen på glansis tack vare att isen är uppruggad av dubbdäcken, (vilket vid det här laget är en ganska gammal och känd sanning).

                  
                                                   

torsdag 17 november 2011

experimentverkstan trafikverket...

Kan någon förklara inkonsekvensen i trafikverkets tänkande???

1;) I alla trafiksituationer utkrävs ett absolut och totalt ansvar av fordonsföraren, t.o.m. när vägverket inte har skött sina åligganden, d.v.s. till exempel undermålig vintervägunderhåll, eller ej i tid reparerade vägskador. Allt måste, och även sker på fordonsförarens totala ansvar och omdöme, utom hastigheten, den är absolut. Där finns det ingen plats för den enskildes omdöme, där är personbilsföraren omyndig - och idiotförklarad!

2;) Jag är så gammal, att jag körde bil och buss 1961, när regering och vägverket gjorde dom första försöken med  hastighetsbegränsningar. Högsta hastighet för personbil sattes då till 90 km/tim. Motorväg i Sverige var en c:a 1 mil lång sträcka mellan Malmö och Lund. (Hastigheten på den känner jag inte till - antagligen fri fart.) Lastbil och buss, som på den tiden fick vara 2,25 m. breda och ekipagenas max.vikt fick vara 24 ton, hade en högsta tillåtna hastighet av 70 km/tim, ekipage med släp hade ännu lägre tillåtna hastighet - jag tror den var 60 km.
Idag är maxbredden på tunga fordon 2,65 m, maxvikten är 65 ton, hastigheten är höjd till 80 km/tim. - i praktiken susar dom fram med 85 - 89 km - hastighet (bussar får köra i 90 km/tim.), men personbilshastigheten är, på dom flesta av 60 - talets 90 - vägar, sänkt till 80 eller 70 km/tim, med rapporteringsskyldighet, från polisen = bötfällning, för varje km som den hastigheten överskrids.
  Alltså: både dom tunga fordonen och deras förare måste ha utvecklats till en oerhört högre nivå, medan personbilarna har förlorat trafiksäkerhetskvalitet och deras förare har förlorat kompetens, trots den stora byråkratiseringen av körkortskraven, alla särkraven på personbilarnas utförande, alla teknikens framsteg i bilarnas konstruktioner och kvalitet!??

3;) För några år sen höjs plötsligt den tillåtna hastigheten från 30 till 40 km/tim. för traktorer, ett ofjädrat fordon utan vägegenskaper, skuttar vanligen fram på oftast dom smalaste och sämsta landsvägarna, är lika bred som en lastbil, har ofta otympliga påhäng, (tröskor och plogar, harvar och div. andra släp) behöver inte kontrollbesiktigas, kan köras av en 15-åring, men även den tycks ha utvecklats mer än personbilen ... jo, jo ..

4;) För ungefär tio år sen beslöt vägverket att införa en ny skylt - tätbebyggd område. En skylt, vilken föreställde en svart kontur av div. hus och ett kyrktorn, och som fick öknamnet "svartbygge", skulle utläsas att 50 km/tim. är högsta tillåtna hastighet. Varpå vissa kommuner bytte ut sina entydliga och lättlästa 50-skyltar mot "svartbygget". Bland annat Frändefors på 45:an utanför Vänersborg. Där stod  polisen, väldigt ofta och väldigt gärna och bötfällde bilister som inte kände igen och visste vad skylten betydde. Efter c:a åtta ! månader dök det plötsligt upp en helsidesannons i rikspressen där Vägverket talade om vad skylten betyder.
  Med samma genidrag togs alla 110-skyltar bort på motorvägarna med motiveringen att alla bilister i Sverige skall veta att normalhastigheten på svenska motorvägar är 110 km/tim.
  Fem år senare kom någon ny idéspruta till tals och tyckte att det nog var ganska bra med skyltar som visade hastighetsbestämmelserna med siffror i alla fall (ifall att det skulle hända att en utlänning skulle förirra sig in i Sverige?). Sagt och gjort alla 50 och 110-skyltarna sattes upp igen.
Frågan är alltså hur dyrt blev dessa "brain storms" för skattebetalarna? Och kanske framför allt, vad bidrog detta med i trafiksäkerhetsarbetet??

   P.S.12/1-2012. När dom stängslade 1+2-körbanorna började byggas i Sverige har man använt ett märke som varnar för att dubbla körbanor upphör om 400 meter och så en gång till som betyder väl att nu är det dags.
   Plötsligt för något år sen, på E18 mellan Örebro och Köping, dyker det upp en skylt som används på kontinenten, där den varnar för infarter på motorvägen, men skylten används inte i Sverige. Vad var det för fel på en enkel, lättförståelig symbol, att användas överallt? Varför förvilla trafikanterna med med en ny symbol som nästan inga svenska bilister har sett?
På svenska betyder den" sammanvävning"
   Varför används dom svenska vägarna som experimentplats för Vägverkets idésprutor?