Idag gjorde jag mig en smörgås bestående av bröd, smör och så´n där påläggsskinka. Den var utsökt god. Eftersom jag hade långtråkigt medan jag mumsade, började jag läsa på förpackningen. Det första jag fick syn på var att det stod att skinkan var förpackad 07-12-2010 och "bäst före 25-12-2010" (översatt till normalspråk: bäst före 25. december år 2010) . men den luktade och smakade lika färskt och gott som dagarna före Jul. Så långt om datummärkning.
Nu kör vi vidare. - Om man har ett bra kylskåp, förvarar varorna i den, inte lämnar dom i rumstemperatur, är varorna fräscha, i alla fall i detta fallet, den tredubbla garanti-tiden. Härmed är det bevisat, än en gång, att det är lukt, smak och synsinnet som skall avgöra varans tillstånd och inte nå´n datumstämpel. Vi har ju t.ex. våra små husdjur som definitivt inte kan läsa men avgör ändå om saker är ätliga eller skämda. Datumstämpeln är c:a 40 år gammal uppfinning, den allmänna läskunnigheten är i bästa fall 150 år gammal, mänskligheten 100 000 eller nå´t ditåt. Hur har vi lyckats att föröka oss och överbefolka världen utan datumstämpel ! ?
Men då jag läser vidare, börjar jag att undra, vad är det jag äter? Det står "skinka av gris 82%". Va fan är resterande 18 procenten? Jo, det står: vatten, koksalt, stabiliseringsmedel (E450, 451, 301). Vad är dessa E-nummer för ämnen? Jag slår upp tabellerna och där står det: 450 och 451 är kalciumfosfater (fosfat = salter av fosfor), 301 är Karagenan = från rödalger utvunna polysacarider = cellulosastärkelse! Hur nödvändigt är det för min organism? Vidare: modifierad potatisstärkelse, - varför modifierad, är det bra för mig? - druvsocker, glukos-sirap, animaliskt protein från gris, vad är det för kadaver? - aromer, antioxidationsmedel (E301) = natriumaskorbat - salt av askorbinsyra - används för att förstärka den röda färgen i köttprodukter = kosmetika , konserveringsmedel (E250) = natriumnitrat, smakförstärkare !!!? (E621) = mononatriumglutamat. En Japansk professor tog patent på ämnet 1908. Ämnet påstås kunna ha biverkningar som fosterskador, reumatiska besvär, asmatiska besvär, synskador o.s.v. Ingen av dessa påståenden har vetenskapligt belagts. Livsmedelsverket ser ingen anledning att avråda från användning, men varför kan jag inte få äta bara skinka? - efter mitt egna omdöme?
Nu kör vi vidare. - Om man har ett bra kylskåp, förvarar varorna i den, inte lämnar dom i rumstemperatur, är varorna fräscha, i alla fall i detta fallet, den tredubbla garanti-tiden. Härmed är det bevisat, än en gång, att det är lukt, smak och synsinnet som skall avgöra varans tillstånd och inte nå´n datumstämpel. Vi har ju t.ex. våra små husdjur som definitivt inte kan läsa men avgör ändå om saker är ätliga eller skämda. Datumstämpeln är c:a 40 år gammal uppfinning, den allmänna läskunnigheten är i bästa fall 150 år gammal, mänskligheten 100 000 eller nå´t ditåt. Hur har vi lyckats att föröka oss och överbefolka världen utan datumstämpel ! ?
Men då jag läser vidare, börjar jag att undra, vad är det jag äter? Det står "skinka av gris 82%". Va fan är resterande 18 procenten? Jo, det står: vatten, koksalt, stabiliseringsmedel (E450, 451, 301). Vad är dessa E-nummer för ämnen? Jag slår upp tabellerna och där står det: 450 och 451 är kalciumfosfater (fosfat = salter av fosfor), 301 är Karagenan = från rödalger utvunna polysacarider = cellulosastärkelse! Hur nödvändigt är det för min organism? Vidare: modifierad potatisstärkelse, - varför modifierad, är det bra för mig? - druvsocker, glukos-sirap, animaliskt protein från gris, vad är det för kadaver? - aromer, antioxidationsmedel (E301) = natriumaskorbat - salt av askorbinsyra - används för att förstärka den röda färgen i köttprodukter = kosmetika , konserveringsmedel (E250) = natriumnitrat, smakförstärkare !!!? (E621) = mononatriumglutamat. En Japansk professor tog patent på ämnet 1908. Ämnet påstås kunna ha biverkningar som fosterskador, reumatiska besvär, asmatiska besvär, synskador o.s.v. Ingen av dessa påståenden har vetenskapligt belagts. Livsmedelsverket ser ingen anledning att avråda från användning, men varför kan jag inte få äta bara skinka? - efter mitt egna omdöme?
En gång till vill jag påpeka, att det känns faktiskt mera angeläget att undra över den övriga texten, än datumet, för att dolda kemikalier kan jag inte med mina smak, lukt och synsinnen gardera mig mot, men om maten är färsk eller skämd klarar mina naturliga sinnen av att avgöra, utan läskunnighet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar