Idén att skriva om dom exotiska sovjettids äventyren påkom mig när jag började läsa en bok av en snubbe vid namn Richard Swartz som skrev mycket om Östeuropa på sjuttio- och åttiotalet i Svenskan. Denna bok har han skrivit 1996 och den benämns av recensenterna som: "den andra sidan av Europas delning, den förtigna, dolda, som har här för kanske allra första gången blivit till litteratur". När jag började läsa om hans äventyr som reporter i öst, så kändes det som något exotiskt, så här nästan 25 år senare, fast man själv har upplevt detsamma. Även Imants, när jag härom dagen tog upp dom exotiska minnena, sa att det det känns nästan overkligt att man har upplevt detta - han som faktiskt har under 46 år levde i systemet.
Därför känns det att jag måste försöka att skriva ned mina minnen innan det blir folklore. = benämning på föreställningar om det fantastiska och övernaturliga, som sprids genom muntlig tradition. Det är bara 25 år sedan som allt detta var en realitet i Europa. Familjer bodde på var sin sida om Berlinmuren utan ens ha möjlighet att skaka hand med varandra. Halva Europa levde faktiskt bakom denna mur, och ur dem på andra sidans synpunkt, levde vi också på andra sidan av samma mur.
Jag kommer ihåg att Imants vid ett tillfälle sa: "tänk att ni kan fritt åka omkring i halva världen" varpå jag oerhört dumt klämde ur mig: "ni kan ju åka omkring i den andra halvan". Fortfarande i dag anser jag att det är en av dom värsta grodor jag har släppt. Sanningen var att t.ex. kolchosbönderna var inte ens tillåtna att fritt åka till Riga. Att åka till dom vänskapliga, socialistiska grannländerna, som DDR, Ungern, eller Tjeckoslovakien, Polen o.s.v. krävdes det vitsord från partiledningen och naturligtvis fullständig visering, samt att någon garanterade att man inte avviker till väst.
Herr Swartz skriver om sina upplevelser vid hotellfrukostarna 1981 i Polen,, trettiosex år efter kriget, i ett lantbruksland, där kyparen meddelade "ingen mjölk idag" eller "tyvärr ingen skinka". Jag kommer ihåg att samma år infördes ransoneringskort för bl.a. köttvaror i Polen. Senare har det ju berättats att av tio grisar, åkte nio till Moskva, en fick polackerna själva behålla.
Jag upplevde mjölkproblemet själv.
vaktelägg |
Viru på 80-talet med turistbussarna på parkeringen |
En annan gång när jag var ute och gick med Dag, ville han se en fiskbutik, så vi gick in i en stor sådan, som låg centralt i Riga vid, på den tiden hette gatan Leningatan. Att gå in där var det som att hamna i en låda med rutten fisk. Där fanns det ungefär 15 meter med tomma diskar. I en av dom låg det en tiotal obekanta fiskar på lite is, antagligen upptinade. Det stod lite okända fiskkonserver (inte ens Riga-sprotes) i hyllorna, i övrigt var affären tom. Vi stack ut fortare än vi hade gått in. När vi kom ut, hamnade vi vid en busshållplats, det kom en buss, lastade in folk och ett svart moln svepte in alla vid hållplatsen när bussen drog vidare. Så småningom glesnade röken och vi kunde åter se gatan och folket som stod vid hållplatsen, samt inandas lite renare avgaser. Detta var ungefär 1987, efter 42 år utan krig i Europa.
I en helt annan tid, 1956, bara tio år efter kriget, var jag i en annan värld, i det ockuperade Västtyskland, där saknades det ingenting i affärerna, dom var lika välsorterade som butikerna i Stockholm.
Det enda var att det inte fanns en enda pryl som var importerad, allt var "in Deutchland hiergestehlt" - tillverkat i Tyskland, till och med dom fetaste cigarrerna. Dom enda icke tyska bilarna som man såg på gatorna var bilar tillhörande ockupations trupperna. Det är fortfarande idag, för mig, ett mysterium hur Västtyskland, som inte är den delen av Tyskland som är den idealiska jordbruksområdet, kunde på bara tio år återuppbygga försörjningen av landet till den grad att det rådde välstånd utan några behov av ransoneringar, medan affärerna i öststaterna, fortfarande 40 år efter kriget, stod tomma och det behövdes ransoneringar. Tysklands kornbod, - Pommern och Östpreussen - är ju idag delar av Polen, landet som 1981 inte klarar av att leverera mjölk till turisthotellen.
Men för att återgå till Riga, 40 år efter kriget så fanns det några affärer i Riga som hade mera urval av varor och det var olika sorters specialaffärer. I hotell Latvija fanns det en valutaaffär, där man kunde handla för utländsk valuta, vilken var förbjuden för sovjetiska medborgare att inneha. Affären var klart och entydigt ämnad enbart för oss västturister. Vi fick faktiskt ta med "infödingarna" som gäster in i valutaaffären. Där fanns skodon, kläder, kaffe, diverse konserver, t.o.m. bildäck och japansk whisky. Faster köpte där, först en motorcykel och senare en Moskovich åt Kalle (Karlis, Lilitas bror) och fasters favoritgudson. Det fanns även specialaffärer på olika nivåer för diverse partifunktionärer, samt partimedlemmar.
ett par sagofigurer i sagoparken Spridishos |
Imants som jag redan sa hittade på, men min kusin Karlis, av Ruta och mig, för att eventuellt förvirra våra hotellrums avlyssnare, kallad Kalle var snabb att knycka idén. Nästa morgon infann sig Kalle och Viestarts på hotellet, avhämtade mig och vi stack iväg till Spridischiem, en sagopark till minne av författarinnan Anna Brigadere i Tervete. Vi hade en trevlig dag. Hemma vart vi välkomnade av en tämligen sur Imants, som meddelade Kalle att han aldrig mer ska berätta om sina idéer.
På sjuttiotalet började Sovjetmakten att renovera
Rundale |
Nåväl, efter den här historie- och byggnadsminnes lektionen återvänder jag till det ljuva livet bland våra släktingar i Riga. Välorienterad som Imants var kände han till att Rundale var öppen för besökare, så han tyckte han att en sådan utflykt kunde vi ordna själva, inte behövde vi någon Intouristguide som ledde oss runt. Sagt och gjort, in i bilen och iväg på en dagsutflykt. Väl framme så betalade vi inträde och fick en sorts filttofflor att ta över skorna, varpå jag såg en tre - fyra turistbussar som stod uppställda utanför entrén och en tanke slog mig, dessa fyra bussar har kört hit fyra grupper turister med vidhängande guider. Dessa Intuoristguider är förlagda på hotell Latvija, där dom har koll på alla utlänningar som inte får lämna Riga, däribland jag. Så, att det mesta jag kommer ihåg från rundturen är hur jag bakom varje hörn väntade på att springa i famnen på någon av grupperna, eller rättare sagt guiden. Det blev ett svettigt besök, men utan missöden. När besöket var över, så kändes det i alla fall, roligt att ha lurat systemet.
Hotell Latvija |
Monika och hennes släktingar bidrog med många godbitar till avlyssningen, enligt vad hon har berättat. Hennes kusin Janas man, Andris, vid besök i rummet, tittade ut och rakt nedanför fick syn på sovjet-Lettlands stolthet, en jättestaty av Lenin, varpå han utropade: "Va bra, härifrån kan man ju spotta rakt ner på Lenins kala skalle!" En annan gång när denne Andris hade kvaddat sin bil och låg på sjukhus, sa Monika att hon skulle besöka honom. På sjukhuset hände något som ingen hade upplevt. Det stormade på rummet in städpersonal som polerade fönstret (det blev det enda nytvättade fönstret på hela sjukhuset) samt finstädade rummet, precis innan Monika kom dit.
Hennes kusin Alina, bodde och bor i Adazi. Där jobbar hon som lärare. Adazi ligger två mil utanför Riga och då var en av Sovjets stora pansarbaser i Baltikum. I det avlyssnade rummet på hotellet kommer hon överens med Andris att imorgon ska vi åka till Adazi och hälsa på hos Alina. Samma dag dyker det upp parkarbetare hos Alina och gör i ordning lerhögen, som har legat utanför hennes fönster i åratal, samt sår gräs där. - Vilka underliga sammanträffanden!
Monika ansågs som oförarglig för Sovjetregimen. Något inverkade det kanske att hennas mamma var gift med en Ukrainare, medlem i kommunistpartiet, "va´ vet ja´ sa prostinnan", i alla fall blev hon inte stoppad, utan åkte dit och tillbaks utan att bli antastad.
Vi var utspionerade och klassificerade redan i Sverige. Janis Wikmanis, var en yngling som jag delade rum med ett annat år, var aktiv i en lettisk ungdomsorganisation i Sverige, samt i Baptistkyrkan. Han var tydligen skuggad, för han var ute med någon vän som hade bil. På en gata mitt i Riga stannade dom och bytte plats, för att Janis skulle få provköra Ladan. Dom hann köra c:a 300 meter när en trafikpolis stoppade dom för "trafikkontroll". Nästa dag fick han genom Intourist en inbjudan till inrikesdepartementet, för "samtal", där han bl.a. fick frågor om, vad han hade för anledning att köra en sovjetisk bil. Även jag måste ha varit en sån´ där oförarglig individ, för jag blev aldrig stoppad någonstans.
För att återgå till hotellet, så på varje våning fanns det en våningsvakt. Vid korridoringången satt det alltid, vad vi kallade en politruk, en kvinna som kollade att vi var behöriga att vara där, och säkerligen också vilka som vi hade med oss som gäster. Även hon var lättmutad. Vid ett tillfälle så gav jag henne en toarulle, varefter hon log och hälsade på mig och var behjälplig med alla småsaker vi behövde, t.o.m. kokade kaffevatten åt oss, när vi bad om det. Apropå toapapper, t.o.m. toapapper var en bristvara då. Det var inte alls säkert att det fanns toapapper på hotellrummen. Ruta, som var veteran på Rigaresandet, tog alltid med sig toapapper från Sverige. Jag lärde mig också, att packa ned en eller två toarullar i packningen. På Leningatan, ett kvarter från hotellet, ligger fasters och farbrors f.d. bok- och pappershandel. Under sovjettiden fungerade den fortfarande som bok- och pappershandel. Vid ett tillfälle när vi åkte förbi affären, stod det en lång kö utanför den, så jag frågade vad det kunde bero på och fick svaret att det antagligen har kommit in toapapper. - Nu har jag toapappererat färdigt - punkt, finito, amen, schluss.
En gång när vi åkte omkring i stadsdelen Ciekurkalns, för att titta på Elfas barndoms kvarter, tvärnitade plötsligt Imants så att jag, trots tvångsselen, satt nästan som klistrad på vindrutan, ut hoppar båda, d.v.s. Imants och Lilita, och försvinner in i en affär med en massa tomlådor utanför. Efter en stund kommer två stolta "jägare" ut från affären med kycklingar i famnen. Så slumpartat var det att få mat på bordet. Man köpte vad som fanns, för i morgon kommer det nog att behövas.
Jag har funderat på varför det blev sådan katastrof på kreditmarknaden i dom gamla öststaterna några år efter frigörelsen. Det kallades för bankkrisen, men jag vill påstå att den stora krisen var för låntagarna, för det var dom som inte hade fått lära sig hur kreditsystemet fungerar. Bankerna bara förorsakade krisen. På sovjettiden var det en kronisk varubrist över hela området, från det största till det mindre än minsta, därför köpte man när varan fanns för i morgon finns varan inte att få tag på. Imants sa att möjligheten att köpa en frys existerar inte hos oss, det finns inte ens en kö att anmäla sig till. (Det problemet löstes med att Ruta och Bengan infann sig med Rigabåten. Bengans bagage bestod av en frys på en pirra, så han vandrade genom tullen som ett stadsbud, i träskor.) Men, när varor finns i överflöd, och det är pengarna att köpa för som saknas det visste sovjetmänniskan inte hur man handskas med det. Dom näriga storbankerna, i synnerhet dom tre stora, svenska, ropade kom och låna, kom och låna, inte ett ord om hur ska ni betala tillbaks, eller hur mycket klarar er ekonomi av att betala tillbaka.
Stackars Swedbanks hus i Riga. |
Jag avslutar här för att jag har liksom lämnat den historiska tiden och hamnat i postkommunismen. Jag börjar på nytt senare, på en annan story.