fredag 26 maj 2017

Rysk demokratibygge

.
   Demokratin styrs av olika idéer, som bildar olika ideologier, vilka samlar anhängare, varur det så småningom framträder ledarfigurer, vilka i sin tur på grund av sin duglighet får bli galjonsfigurer och ledare för idén.
   I Kreml så har det alltid suttit envåldshärskare, från Ivan den förskräcklige och framåt. De senaste var en Stalin och hans efterträdare, vilka lyckades att i sitt envälde så småningom bankruttera en stormakt. När denna stormakt - Sovjetunionen - upplöstes i sina beståndsdelar, blev det kvar en Ryssland. Det skulle äntligen bli demokrati även i Ryssland. - Hurra!    
   I enväldets spillror smög det fram en oreda. Olika oppositionella idéer framfördes. En politiker som härstammade från Sibirien, Boris Jeltsin, började bli ganska känd. Han bland annat meddelade i slutet på åttiotalet att han utträdde ur det sovjetkommunistiska partiet. 
   De murkna gamla stötarna i det sönderfallande politbyrån
Jeltsin t.v. med papper i handen.
till och med skickade ut armén med tanks, mot demonstranterna på Moskvas gator för att återinföra enväldet, men Jeltsin lyckades till och med klättra upp på en stridsvagn och hålla tal till demonstranterna samt vifta med den gamla ryska trikolor fanan. Jeltsin blev ledare för det nya Ryssland. Genomförde s.k. fria val, erkände diverse unionsstaters självständighet och fick en kaotisk, bankrutterad envälde på halsen. Alkoholiserad och på hjärtmediciner som han var styrde han landet mot, som han tyckte, demokrati. Men med en galopperande inflation och tom statskassa var han chanslös.    Folket på landet - utanför storstäderna - kolchosbönderna, levde kvar i livegenskapen, fast livegenskapen officiellt var avskaffad redan av Tsaren i mitten av artonhundratalet, så där hade dom inte en susning vad frihet och demokrati är. Dessa kolchosbönder märkte bara att dom inte fick någon ens liten lön på nästan ett år. Dom fick helt enkelt svälta, tigga eller stjäla.

   Jeltsins regim gjorde en för mig obegriplig privatisering, som resulterade i att det i bästa maffiastil t.ex. oljeindustrin hamnade i händerna på några få pampar, så kallade oligarker, vilka blev oerhört rika, somliga säger att de blev de rikaste i världen.
   I det stora kaoset försökte Jeltsin att vara demokratisk och följa lagen som sa att han inte kunde väljas om som president för ytterligare en period. - Och nu börjar den ryska demokratin!
   Eftersom även han hade berikat sig betydligt i samband med Sovjetunionens sammanbrott, började han att tillverka en efterföljare på presidentposten vilken skulle garantera Jeltsin och hans familjs trygghet mot lagen vid eventuella oegentligheter. Från St.Petersburgs borgmästares maffia handplockades en Vladimir Putin som eventuellt lämplig kandidat.
   Putin togs till Moskva och fick ingå i Jeltsins kabinett. Blev så småningom premiärminister och känd för den större allmänheten som av Jeltsin utsedd kronprins. - Det är så den ryska demokratin byggs och fungerar. - När det blev dags för presidentval så blev kronprinsen Putin naturligtvis vald med diverse oligarkers hjälp. - Så görs demokrati i Ryssland!
   Jag läser för tillfället en bok som heter; Männen i Kreml. med underrubriken "Inifrån Putins hov". Där beskrivs det faktiskt hur makten i Kreml fungerar.
   Även Putin kan, enligt konstitutionen, bara väljas för två perioder, sedan måste någon annan ta över posten. Så att även Putin letade efter en kronprins. - Så fungerar den ryska demokratin! - Putin hittade en absolut okänd lågmäld, grå byråkrat, Dmitry Medvedev, som arbetade försynt i Kremlpolitikens verkstad. Putin räknade med att Medvedev skulle vara hans vasall och Putin genom att inta premiärministerposten skulle fortsätta att styra Ryssland i praktiken.
Medvedev med fru och Putin.
   Så långt gick det ju bra, men när det ganska snart började att bli tid att välja president på nytt så spottade Medvedev upp sig och ville bli omvald. Varpå  han kom på att han behövde ett eget parti som bakgrund för att bli omvald. I sann rysk-demokratisk anda, gav han en funktionär i Kremlgänget, Surkov, i uppdrag att konstruera ett nytt politiskt, högerliberalt, parti som han sedan skulle kunna vara partiledare för. - Så växer och frodas rysk demokrati!
   Medvedev valde denne Vladislav Surkov för att Surkov hade lyckats så bra med att konstruera Putins parti - "Ett enat Ryssland". 
   Hur det hela misslyckas är ganska ointressant, men det som jag med den här skriften försöker påvisa är den ryska demokratins okunskap om vad demokrati är. De ryska ledarna tror att man skräddarsyr ett parti för att legitimera en ledare - yes!           
              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar