- NYHETERIDAG Torsdag 8 Feb 2018
ÖREBRO. TV4 uppmärksammar att polismannen Peter Springare på en föreläsning förklarat att gruppvåldtäkter är ett kulturellt betingat fenomen. Men den typen av budskap bör inte meddelas allmänheten hur som helst. Det bryter mot regeringsformens värdegrund, menar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
Ännu en gång anklagas Peter Springare för att ha spridit rasistiska uttalanden. Denna gång handlar det om att Springare, under en föreläsning i Göteborg, berättat hur gärningsmän som gjort sig till skyldiga till gruppvåldtäkter hånflinar och rycker på axlarna.
– Det är nya brott, grövre utförda, och visar en annan inställning till kvinnor. Man hör ju hur det låter i förhören. De pratar på ett annorlunda sätt, säger att “horor behandlas som horor”. De rycker på axlarna åt offren, till och med skrattar, det är en kvinnosyn vi inte är vana vid, ska Springare ha sagt under sin föreläsning i Göteborg i helgen.
Springare berättade också att gruppvåldtäkter som fenomen har eskalerat de senaste 12-15 åren och som han bedömer kan hänga ihop med en ökad invandring till Sverige.
Ramberg: Uttalandet bryter mot regeringsformens värdegrund.
När TV4 rapporterar om saken intervjuas även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Hon är djupt kritisk till att Springare redovisar sina erfarenheter och slutsatser från sitt arbete med att utreda grova brott i Örebro. Hon förklarar bland annat att Springare inte följer rätt värdegrund.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt. Alla statstjänstemän och i allra högsta grad poliser måste ha ett bättre omdöme. De måste framför allt hålla sig till vår regeringsform och till den värdegrund som regeringsformen ger uttryck för. De här uttalandena är inte i överensstämmelse med det. De är närmast rasistiska, säger Anne Ramberg till TV4.
Det finns i dag ingen formell lagstiftning som kan sanktionera brott mot värdegrunden. Detta gör det möjligt för Springare att berätta helt öppet om sina slutsatser och erfarenheter som brottsutredare. Tidigare har Springare varit i liknande blåsväder utan att några åtgärder mot honom har kunnat vidtas.
Gu' ske lov att värdegrunden ännu inte är lag! - Varför det bara är onödigt munväder av madam Ramberg. - Och om värdegrunden skulle bli lagstadgad - i det läget har man begravt den demokrati som vi i Sverige skryter om!
Nyheter Idag har talat med Anne Ramberg på torsdagen och frågat om det kan behövas en skärpning av lagstiftningen när det kommer till uttalanden som inte följer regeringsformens värdegrund.
– Det finns olika legitima intressen som står mot varandra och yttrandefriheten är en grundlagsskyddad rättighet. Allt som är tillåtet att säga är inte lämpligt, säger Ramberg till Nyheter Idag.
Det skulle inte behövas en skärpning av lagstiftningen?
– Det har jag ingen kommentar till, säger Ramberg.
Peter Springare är återkommande krönikör på Nyheter Idag. Hittills har han inte brutit mot Nyheter Idags värdegrund.
Min aktning för Madam Ramberg har liksom urholkats lite grann'. I sin kritik av Peter Springare åberopar hon något som hon kallar för "regeringsformens värdegrund". När jag försöker för det första, ta reda på vad som menas med värdegrund, så fick jag mig en lång läsning som utmynnade i ett jasså? - Ungefär som att, så som jag uttyder det, ordet är ett nyord som har en komplex, oklar, godtycklig betydelse. - Här nedan Wikipedias sammandrag;
Värdegrund är ett svenskt och i viss mån norskt begrepp som började användas under 1990-talet i diskussioner kring framför allt ett kollektivs gemensamma etiska grundvalar eller värderingar; exempel på kollektiv är en nation, institution, förening eller folkrörelse. Begreppet kan även ha den vidgade innebörden att syfta på de mest grundläggande principerna inom en politisk ideologi eller religion.
För det andra hur kan en jurist åberopa regeringsformen i samband med ett demokratibegränsande ord, vilket obetingat ordet värdegrund är!? Ordet värdegrund är lika politiskt inskränkande och illa som ordet åsiktskorridor. I bägge fallen hänsyftar orden till inskränkning av, för den tillfälliga eliten, obekväma åsikter. Medan den moderna demokratin skryter om allas rätt och lika värde, så tycks det definitivt inte gälla åsikter, vilket styrs med moraliskt anspelande nyord! - Jag upprepar från förklaringen ovan, "Principerna inom en politisk ideologi eller religion".
När en politisk ideologi får sätta "värdegrund", så är statsskicket betydligt närmare Stalinism än demokrati - i modern västerländsk betydelse.
- NYHETERIDAG Fredag 9 Feb 2018
Peter Springare slår tillbaka mot Svenska advokatsamfundets Anne Rambergs rasistinsinuationer och utspel.
”Så innan Anne Ramberg kan visa en sådan statistik som motsäger vad jag sade i Göteborg, vore det klädsamt av henne att inte dra mig i smutsen offentligt igen. Utan läs på och gör om och gör rätt, Anne Ramberg”, skriver Springare.
Det kan väl hända att den politiska värdegrunden vill att livet i folkhemmet Sverige ska verka idyllisk, men om inte de som skall vara ansvariga inte vill vara uppriktiga mot sina väljare, så dyker det upp visselblåsare som, efter åratal av tystnad och säkerligen en hel del vånda, känner sig ansvariga för att deras vardagsupplevelser inte stämmer med "värdegrundens" politiskt anpassade påståenden och därför offentliggör sina fakta.
Sveriges regering, påhejad av likasinnad kriminologi professor, tycker att den senaste brottstatistiken - gjord 2005 - duger gott. Morgan Johansson tänker inte ge BRÅ i uppdrag att förnya en 12 år gammal statistik!
SVT NYHETER
Regeringen säger nej till kravet på en ny undersökning om brott och utrikesfödda.
I februari i fjol meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) i ett skriftligt svar på en fråga i riksdagen att han inte tänker ge BRÅ något uppdrag att genomföra en ny undersökning.
Han anser inte att ”en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.”
När SVT Nyheter söker Morgan Johansson meddelar han via pressombud att samma svar gäller också i dag.
Jag bara undrar hur kan man relevant styra ett land om man inte törs titta på en aktuell statistik om vad som sker i det verkliga livet i landet? Politiska förhoppningar i form av "värdegrund" är en sak, men verkligheten i vardagen måste alla leva med. Kanske just på grund av att individer har en ensidig upplevelse av vardagen, måste de styrande och lagstiftarna ha en aktuell och relevant statistik att verka efter. - Allt annat är strutsbeteende! - Det är då man uppfinner "regeringsformens värdegrund"! - Jag tycker nog att Peter Springare, sedan han har tagit beslutet att offentliggöra sin livslånga erfarenhet, är rakare i ryggen än Anne Ramberg, som tydligen vill vara med och spela i det politiska spelet.