Ja se, har man tid att ligga och lata sig, insupa diverse nyheter, FaceBook-rubriker och andra tokerier, så finns det något att fundera och utgjuta sig över, var enda eviga dag och minut. - Så även nu!
Till att börja med, häromdagen läste jag att ekologiskt odlad mat bidrog varken till miljön eller vår hälsa i Sweden! Vilket då inte var snutet ur näsan, utan var slutsatser sprungna ur bland annat SLU-s forskning. Det enda som det ekologiskt odlade bidrog till var en större vinst för handlarna. - Detta har jag faktiskt alldeles själv snutit ur näsan och skanderat om i åratal!
- OK, jag har alltså påstått att ökningen av ekologiskt odlat enbart är intressant för handlarna för den ökar butikens vinst. Detaljhandeln lägger nämligen vinstprocent på inköpspriset. - Ju högre inköpspris ,ju större vinst på varan i kronor i butiken. - Att det alternativt odlade varken bidrog till naturen eller hälsan, var däremot en total överraskning även för mig. Ordinär odling är tydligen om inte bättre så åtminstone minst lika bra som den ekologiska för både naturen och vår hälsa!
Som lök på laxen skådar mitt norra emaljöga, denna morgon en ny notis på FaceBook av en grupp som kallar sig Grön omstart, vilka ifrågasätter nuvarande politiska partiers göranden i fråga om klimatet och möjligheten till vår och vår världs överlevnad. Denna grupp påstår sig vara opolitiska! Gruppen ger ut en publikation som heter Syre, senaste numret: Nummer 237, fredagen 9 februari 2018. - "Redaktionen för Grön omstart – ett partipolitiskt fristående grönt nätverk för grön opinionsbildning", kallar dom sig. Härnedan kan ni begrunda ungefär vad de skriver;
DEBATT Valåret 2018 har startat och med det börjar valets viktigaste frågor listas. På senare tid har klimatet kommit i fokus, men risken är att det fortsätter behandlas som en isolerad fråga. Bakom klimatfrågan finns grundläggande och övergripande civilisationsfrågor – vår livsstil, vår höga användning av naturresurser och ekonomiska drivkrafter i samhället. Vi väljer att kalla det för en civilisationsfråga för de konsekvenser det kommer få på vårt samhälle och vår välfärd.
Det vi ser som självklart – till exempel tillgång till rent vatten, en stabil tillgång till livsmedel och biologisk mångfald med fungerande ekosystemtjänster är något som redan i dag står under förändring. Vår konsumtion och produktion driver på klimatförändringarna och vårt resursuttag motsvarar fyra jordklot. Vi måste ner från cirka elva ton i koldioxidutsläpp per person och år till cirka ett ton.
Hur ser partiernas lösningar ut på detta? Hur ser de på ett hållbart samhälle och välfärd framöver? Alla de välfärdsfrågor som vi i dag debatterar kommer på ett eller annat sätt att påverkas av klimatförändringarna och vårt höga uttag av naturresurser. Klimatet kommer driva fler människor på flykt, tillgång till rent vatten måste säkras, transporterna bli klimatvänliga, svensk självförsörjning av mat måste öka och segregationen inom samhället minska.
Att som hittills diskutera klimat och användningen av naturresurser vid sidan av är inte tillräckligt. Att ensidigt förlita sig på tekniska lösningar kommer inte att fungera – då det är vår konsumtion som driver problemen. Det krävs mer omfattande samhällslösningar. Klimatlagen täcker inte heller hela problematiken. Visst är det här också en global fråga, men hur vi väljer att hantera dessa frågor och hur vi gör i det europeiska samarbetet är vitalt och påverkar andra länder och därmed helheten.
Just det, civilisationsfråga! - Vårt självklara krav på c:a 30 olika mjölkprodukter i vår kvartersbutik, för att inte tala om mejeriavdelningen i en stormarknad! - Bara som ett exempel! - Kilometerlånga hyllmeter med exakt samma livsmedel och viktualier, bara framställda av olika fabrikanter. Nästan alla använder sig av halvfabrikat och anser att det är naturliga råvaror. Nästan ingen vet hur man tillverkar färdig mat ur enbart riktiga råvaror, eller var man får råvarorna ifrån, eller hur man slaktar en höna. Allt ska finnas att köpa färdigt.
Det är stort sett ingen som inser att vi måste förändra vår livsstil åtminstone hundra år tillbaks, om vi vill börja få balans på naturförstörelsen. - Och då menar jag verkligen och totalt! - Inga halvmesyrer, med höjd bränsleskatt för att blidka lyxsamvetet, samtidigt som man samlar in lite extra pengar till statskassan, medan bidraget till naturen är inte ens försumbart.
Människorna måste ut från storstäderna, ut på landsbygden att lära sig att överleva på sitt arbete i jordbruket och naturen, så som vi gjorde från urtiden och fram till för bara sjuttio år sedan, när den energikrävande tekniken tog över det tunga slitet för brödfödan och vi började istället att njuta av frukterna för teknikens framsteg.
Det hållbara samhället uppnår man inte med att hyvla lite här och ännu lite mindre där, samtidigt som man begär ytterligare resurser till nya tekniska förbättringar för vardagsbekvämligheten. Och sittandes på Söders kvarterskrogar, diskuterandes hur man ska befria gatorna från onödiga bilar, så att man kan få plats för sin egen farkost dära! - Det ohållbara samhället är väldigt mycket beroende på en överbefolkning i världen och därmed en för stor koncentration av befolkning stort sett överallt, vilken ovillkorligen kräver mer och mer resurser för att inte svälta ihjäl!
Eftersom den övervägande delen av mänskligheten fortfarande lever på svältgränsen och även svälter ihjäl, så räcker det definitivt inte med att vi sänker vår livsstil med bara hundra år, det behövs betydligt mer än så! Tyvärr så är jag övertygad om att någon balans kommer att uppnås först när naturen har kommit till att slå tillbaks och då minska människans livsrum, genom att strypa människors verkligt basala behov.
Jordklotet och naturen kommer alltid att överleva. Men när jordklotet kommer att slå tillbaks och bestämma villkoren för för flora och fauna, då kommer livet på jorden att se väldigt annorlunda ut. Hur många homo sapiens som kommer att överleva och hur de då kommer att leva, det kan jag inte ens gissa mig till, men eftersom livet inte är statiskt, så kommer även dom förändringarna att vara enbart normala. Vi kommer aldrig att frivilligt avstå från våra framsteg i att våldföra oss på naturen, så naturen kommer att tvinga oss - och det drastiskt! - Och definitivt inte med en ny liten - typ - en löjligt liten miljöskatt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar