fredag 5 januari 2018
Fukushima så här efteråt...
Den 14 mars 2011 skrev jag en utopi-skrift om kärnkraften i Fukushima. Där var jag optimistisk angående olyckans vidd. Senare visade det sig att översvämningen efter tsunamivågen ju slog faktiskt ut fyra aggregat, med radioaktiva utsläpp som följd. Men resultatet av kärnkraftsolyckan ödelade inte varken Japan eller dess befolkning. International Nuclear Event Scale (INES) klassade Fukushima-olyckan på den allvarligaste skalan, med tre härdsmältor. Skadorna förblev trots det väldigt lokala med nästan inga offer, i synnerhet om man jämför med den egentliga katastrofen - jordbävningen och den efterföljande tsunamivågen där över 10 000 människor dog och skador för 900 miljarder förorsakades, vilken var den direkta orsaken till kärnkraftverks-olyckan.
Här nedan är uppgifter som jag har hämtat från Wikipedia;
Fukushima-olyckan (福島第一原子力発電所事故 fukushima daiichi genshiryoku hatsudensho jiko?) avser en serie haverier och utsläpp av radionuklider vid kärnkraftverket Fukushima I som följde jordbävningen vid Tohoku den 11 mars 2011
Enligt Japans kärnsäkerhetsorgan NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency) var mängden radioaktivt cesium som spreds i atmosfären efter explosionen lika med 168 Hiroshimabomber[2]. Olyckan har rankats på den högsta nivån på INES-skalan för allvarlighetsgrad på kärnkraftsolyckor och -incidenter.
Därmed tycker jag än en gång att det visar sig att människorna hyser en ogrundad skräck för den osynliga radioaktiviteten. Lika ogrundad som flygrädslan. Inbillningens makt är stor och ännu större! Det absolut säkraste sättet att färdas har folk den största rädslan för! Den renaste kraftkällan, vilken egentligen tar död på minst människor, har folk den största skräcken för!
PS. I senaste Illustrerad vetenskap läste jag just nu i detta ögonblicket att Fukushimaområdet är världens mest radioaktivt nedsmutsade område, men jag påpekar än en gång - det är ett väldigt litet område på jordklotet, väldigt lokalt!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar