lördag 7 juni 2014

Vem liknar det här nu då !

   Herr Hitler kom till makten i ordinarie riksdagsval, bl.a. med löften om inga flera krig och evig fred för Tyskland. Efter valet använde han sin regeringsmakt till att förändra lagar och förordningar, till att skapa sig en oinskränkt diktatorisk makt. 
   1937, fyra år efter valsegern var han mogen att pröva omvärlden genom att invadera det neutraliserade Rehnlandet. - Det gick ju bra, nästan ingen reaktion från omvärlden. - Han återställde ju bara dom tyska gränserna!  
   Ett år senare beslöt han att annektera Österrike, trots några av hans generalers avrådan. Dom skeptiska generalerna försvann från spelplanen. Tack vare österrikarnas förtjusning för Hitler och nazismen, annekterades Österrike under jubel. Nu utropdes Hitler för sin tids största diplomatiska geni av tyskarna, allt detta för att han som var en fredens man, lyckades utöka det tyska riket och förena dom tysktalande folken utan krigshandlingar. 
   Några månader senare vände han sig mot Tjeckoslovakien med krav på Sudetlandet, där det i huvudsak bodde en tysktalande befolkning. Men nu blev det problem för att Tjeckoslovakien tillhörde dom nya länder som bildades efter kriget och där dom allierade garanterade deras gränser. En äldre distingerad gentleman och engelsk premiärminister, Neville Chamberlain, åkte till Hitler för att försöka att medla. Hitler Krävde att sudettyskarna skulle få folkomrösta om eventuell anslutning till Vaterland. Chamberlain åkte vidare för diskussioner med dom övriga inblandade. När han fem dagar senare återkom med ett positivt svar, fick Hitler ett raseriutbrott  och förklarade att läget har ändrat sig, efter att dom tyskspråkiga har angripits och trakasserats.
Peace in our time!
   Han talade naturligtvis inte om att nazisterna har infiltrerat området för att provocera invånarna. Hitler påstod att han var tvungen att ingripa för att skydda sitt folk. Han påstod att hundratals dödades nästan varje dag. Chamberlain blev så chockad av Hitlers utbrott att han åkte hem där han i parlamentet höll ett tal, där han bl.a. sa: "a quarrel in a faraway country between people of whom we know nothing" - ett gräl i fjärran land mellan människor vi inte vet något om. VILKEN UNDFALLENHET! Liknar det inte EU? 
   Chamberlain hämtade sig och gjorde ännu ett försök. Han  och dom allierade gick med på att Hitler fick Sudetlandet mot ett löfte att det var det absolut sista anspråk han gjorde på andra länder, vilket geniet naturligtvis lovade. Chamberlain åkte hem och utropade. "Peace in our time!"      
   Ett halvår senare, den 15. mars 1939, marscherade tyska trupper rakt igenom Sudetlandet och ockuperade hela Tjeckoslovakien. Tyskarna jublade och hyllade det fredsälskande geniet, medan dom som garanterade Tjeckoslovakiens gränser fortfarande bara tittade på och gapade i oförstående förvåning!
   Jag bara frågar, vad liknar allt detta hära, är det inte någon som försöker att använda Hitlers plan idag? Den lille Tsaren i Kreml är nog lite fel epitet. Det borde heta Den lille Hitler i Kreml!            
       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar