onsdag 19 augusti 2015

historia II


   Nu har jag pluggat. Här kommer historien i korthet. I samband med och som resultat av Rysslands misslyckande i kriget mot Japan, i november 1904 utbröt en strejk i  råoljestaden Baku. Några dagar senare  anordnade arbetare från det största metallfabriken en strejk i S:t Petersburg. Den 9. januari marscherade 150 000 människor till Vinterpalatset, anförd av en ortodox präst Gapon,  vilken senare visade sig tillhöra tsarens hemliga polis, för att till tsaren överlämna en petition om böndernas och arbetarnas dåliga förhållanden. Ingen vet vem som gav order, men när demonstrationen nådde Vinterpalatset, öppnade tsarens livgarde eld mot folkhopen,130 dödades.
Monument i Riga till minne av den 13. jan. 1905 
   Ytterligare några dagar senare den 12. januari, utlyste den då största politiska rörelsen i Lettland, Lettlands Socialdemokratiska Arbetar parti, en generalstrejk som varade i 12 dagar. Den 13. kom ett demonstrationståg mot Rigas centrum. Ungefär där järnvägsbron över Daugava är, utkommenderades unga kadetter för att mota bort demonstranterna. Tumult uppstod, som det heter. Det blev stenkastning, några kadetter avväpnades varpå det kommenderades eld. Det sköts tre salvor. Det resulterade i 73 dödade, omkr. 200 skadade, samt ett okänt antal drunknade. När det började skjutas, greps folkmassan nämligen av panik och folk flydde ut på isen, men den var för svag, så att isen brast och många kom i vattnet.
   I Lettland hade folk inte så fattigt som i Ryssland, för att Riga var en högt utvecklad industristad vid den tiden. Letterna hakade nog på av lite andra orsaker. I bl.a. Lettland hade börjat blomma  den nationella självständighetsönskan. Letterna var hjärtligt trötta på den ryska auktoriteten och en lokal balttysk elit.
   Det skrivs att den revolutionen pågick i två år, innan tsaren fick ordning på den, med diverse arresteringar, dödsdomar, fängelsedomar, deportationer och andra repressalier. Jag har någonstans läst att det bl.a. var förbjudet att trycka lettiska tidningar och böcker med latinska bokstäver. Som resultat av det trycktes det på lettiska, men med kyrilliska bokstäver! - Vad hade den ryska censuren för glädje av det?? 
   Min farfar var på något grundligt sätt inblandad i allt detta, jag har ingen aning hur. - Jo kanske, han var socialdemokrat, metallarbetare, atslèdznieks (låssmed = finmekaniker), - men resultatet var att han blev deporterad till
farfar.
Sibirien. Det handlade definitivt inte om några slavläger, dom deporterade bodde under så normala förhållanden som det var  möjligt, bara långt, långt hemifrån. Dom träffades, umgicks, diskuterade, kunde ha familjen hos sig, tillgång till nyheter. I alla fall  såsom jag har förstått av  berättelserna. Vid något tillfälle så muttrade faster att Lenin ju umgicks i familjen, det misstänker jag att i så fall skedde under just Sibirientiden.

   Den 18. november 1918, när ett självständigt Lettland proklamerades, var han fortfarande deporterad. Han återkom till Riga först 1919 eller möjligen kanske 1920. Att farfar omedelbart efter återkomsten till Lettland, blev invald i Saeimen (parlamentet), måste betyda att han hade ett rykte av att vara en ledare.

Lördag 22 augusti 2015
  
   Det följande hade jag redan skrivit härom kvällen. På morgonen därpå var allt borta, jag hade antagligen sparat på fel sätt. Nu får jag börja om och försöka skriva det på nytt.
   Vår farfar dog jag tror 1932. Han begravdes i Raina kapi. Rainis var en författare, poet och aktiv i den nationaliska samt socialdemokratiska rörelsen, jag tror att han t.o.m. var den ledande ideologen. Även han var på sin tid deporterad. Även han umgicks med familjen.
Monumentet
   Raina kapi finns i kyrkogårdsområdet i Riga, dom anlades omkring 1930. Kyrkogården är utformad ungefär som Bralu kapi, där pappa blev begravd. Från en skulpterad grind leder en ganska lång allé fram till monumentet. Utefter allén är det numera fullt med gravar. Farfar begravdes som nummer ett (närmast monumentet), på höger sida i allén. På åttiotalet klämde dåvarande regimen in en sovjetlettisk författare mellan farfar och monumentet.
   Lite kuriosa om Raina-kyrkogården. Socialisterna tog ju på den tiden avstånd från religionen, för att den var "ett opium för folket" enl. karl Marx. Raina kapi kallades i folkmun för hedningakyrkogården, för att där begravdes socialister och ateister, vilka inte officiellt tillhörde något trossamfund.
  
söndag 23 augusti 2015
  
    Även detta har jag fått skriva om, - djävla maskin som inte sparar som den ska! 
   Det är trevligt att det är någon familj som inte har utströtts över hela världen, utan har fått begravas på samma ställe, för farmor fick begravas bredvid sin man, "Elzastante", - min andra faster, Karlis och Lilitas mamma, är begravd på  Raina kyrkogården, fast på ett annat ställe. Numera är även Lilita begravd på vår farfars, hennes morfars plats. Det är bara Karlis som som vilar några, kanske femhundra meter, därifrån. han är begravd av kända orsaker i den så kallade biskopskullen, i Meza kapi = skogskyrkogården.
   Nu har jag skrivit vad jag vet om farfar och även begravt honom och halva hans släkt, så nu måste jag hitta på något annat, - kanske muntrare. 
   jag kan ju försöka mig på farmor. som jungfru
Pinkovskarna i sin trädgård
=ogift, hette hon Pinkovskis. Om hennes föräldrar vet jag att dom bodde och ägde ett flerfamiljshus i Sloka. Lite burgna borde dom ha varit, för att dom hade eget hus. Faster ville alltid, när tillfälle gavs, åka dit för att titta på det huset. Sloka ligger vid floden Lielupe, bortom Jurmala och var känt för att det var ett pappersbruk dära. - Ett litet samtal med Viestarts och nu vet jag mer. Pinkovskarna sålde huset i Sloka för att delfinansera Saules aleja. Även faster skröt att hon delvis ägde Saules aleja, för att hon hade lånat ut pengar till farmor, för att bygga färdigt det huset.
    Nu spånar jag, - om man tittar på husen, Altonovas iela, Saules aleja och huset i Sloka, så verkar som att det var ett sätt att finansera husbyggena genom att bygga uthyrningslägenheter i dom. Då för tiden var man tvungen att avbetala lån. Jag måste starta upp Viestarts, så att han kanske kan hitta mera fakta om mina gissningar.
                                           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar