lördag 18 februari 2017

pengar.. eller vad?


   Redan för ett par år sedan, närmare bestämt i ett inlägg av den 23/8 2010,  spånade jag om pengar och deras värde och deras betydelse för möjligheten till byteshandel i världen, utan att behöva släpa med sig t.ex. hela Stockholms stads fastighetsbestånd, gamla bussar och tunnelbanevagnar, all asfalten på gatorna och det vete f-n vad mer för fysiska tillgångar dom äger, när dom vill byta till sig medel att bygga om Slussen. Medel för ungefär - 2014 beräknade 9,1 - idag 12 miljarder kronor och jag misstänker att när det är färdigbyggt 25 miljarder kronor i dagens penningvärde.
   Vid närmare eftertanke så är det nog som så att all kreditverksamhet vore totalt omöjlig utan ett globalt självberikande banksystem, men det existerar ju inte en gärning som inte är självberikande, så det är ju bara normalt och för den mänskliga utvecklingen, alltid på bekostnad av jordens resurser, nödvändigt.
    Dessa symboliska men väldigt konkreta papperslapparna och metallbitarna är faktiskt det enda sättet att utbyta handel med något större än potatis eller rovor. Att slopa riksbankernas sedel och myntsystem och förlita sig på enbart elektroniska myntvärden, anser jag däremot, att enbart kortsiktiga t.ex. politiker kan tillåta sig att tro att man kan lita på. Man behöver bara ta en titt på dom olika elektroniska prylarna som dyker upp och några år senare finns det inte ens reservdelar att reparera eller ersätta dom med, för att se hur kortlivade de olika elektroniska och cybersystemen är. 
   Att eliminera dom konkreta penningsymbolerna och låta hela penningsystemet bli virtuell, utan ett världsomspännande, enhetligt t.ex. banksystem, är vansinne, för då har man lagt stort sätt hela makten i händerna på hackare. - Hackare som alltid har varit och garanterat alltid kommer att vara minst ett steg före samhällsordningsskapare och bevarare - byråkraterna.  
   Att bryta bankernas rikedom och därmed makt, har det varit en önskedröm i alla tider som penningsystemet, vilket regleras genom bankerna, har existerat. Detta har skett och ohejdat sker nästan dagligen, med t.ex. bankrån, statliga påbud mot bankerna, eller t.o.m. rån av 7/11-butiker, samt att inte ens handikappade pensionärer förskonas i jakten efter dom förhatliga maktmedlen - sedlarna och mynten, men att överlämna hela världshandeln till enbart det virtuella systemet vore trots det fortfarande idiotiskt och oförlåtligt. Dagens stora trend för myndigheter, är att man påstår att utan sedlar och mynt så förhindrar man "penningtvätt". Haha - det stoppar på inget vis kriminalitet och i och med det kriminella pengar att flöda! Det är enbart viktigt för staten att kunna beskatta dessa pengar. Jag säger som så: "Hellre obeskattade pengar än att mina småslantar försvinner i den cyberistiska rymden."
    Redan för ett par år sedan började dom krafterna som inte ville underkasta sig överstatlig insyn att införa cyberpengar - Bitcoin. Ett annat cyberpeng (kallas även för kryptovaluta) som har dykt upp heter Onecoin, vilket till och med av vissa beskylls att vara någon sorts pyramidspel.
    När jag söker på nätet så dyker det upp på DN-näringsliv den 18/2 2017 en annan coin - Auroracoin - vilken visar sig vara lanserad på Island av en pseudonym som kallar sig "Baldur Friggjar Odinsson" och som vill förbli anonym - alltså en cybervaluta lanserad av en pseudonym.. - verkligen något att låta världsekonomin vila på! 
    Nästa sökresultat visar att Sveriges Riksbank, som första bank i världen, har konkreta planer att lansera en E-krona. Riksbankens snack är ungefär som att, papperssedeln är vid det här laget ungefär 300 år gammal. Att under dessa 300 år sedelns fundamentala betydelse har förändrats och urholkats. Det nämner riksbanken inte alls, utan säger ungefär som att eftersom sedel- och mynthanteringen i bankerna idag har minskat till ungefär 40% så är det dags att förnya sig. - Förnya sig till cybervaluta! - Jojo.. 
  
   I sin iver att avskaffa sedlar tillåter diverse institutioner idag att det vid det här laget samspelta och  något så när enhetliga valutasystemen att falla samman i olika små experiment. Det börjar att likna USA-s barndom när alla de olika delstaterna tryckte egna dollarsedlar och ingen visste vad som var äkta eller falska pengar.
    Naturligtvis vill inte någon att en för världens välstånd och stabilitet nödvändig organisation - bankväsendet - blir bara rikare och mäktigare som produkt vårt arbete och flit, men på sjuttiotalet, när vi släppte in dom i vår privata vardagsekonomi, genom att för bekvämlighetsskull, acceptera automatiska lönekonton på banken istället för pengar i handen, insåg vi inte att vi skulle bli stort sett laglösa inför bankerna 50 år senare.
    Det horribla är faktiskt att trots att riksbanken idag har en minusränta, d.v.s. det borde vara en förlust på varje transaktion, visar bankerna upp större vinster än någonsin.      Men, att destabilisera bankväsendet är tyvärr inte lösningen. Jag tror följaktligen att vi sitter fast i bankberoendet och bankernas parasiterande på våra inkomster, genom att dom kan ensidigt och ohejdat höja diverse avgifter.             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar