onsdag 26 september 2018

"skogsbröder"


   Varje dag blir världen påmind om missgärningar. Och allt som oftast förvånas man över människans mod som föds ur ren skräck, som senare övergår i rättvisepatos, frihetsbehov och människan plötsligt befinner sig i en återvändsgränd - som en gerillasoldat i en jordkula i skogen.
   Detta hände i Baltikum när Stalins arméer 1944 återvände och återockuperade baltstaterna. I detta läge så hamnade dom baltiska, för det mesta tvångsinkallade, soldaterna i ren skräcksituation, för Stalin hade meddelat att dom baltiska soldaterna skulle avrättas som landsförrädare.
   Ryssarna gjorde en kringgående rörelse och skar av halva Lettland och Estland och därmed innestängde därvarande trupperna, för det mesta balter, utan flyktmöjlighet. I rädsla för Stalins missgärningar och i synnerhet i förhoppningen att dom västallierade inte ska lämna Baltstaterna utan hjälp, gömde sig dessa sjutton till trettioåringar i skogarna, grävde sig jordkulor och bunkrar, fick nödtorften från släktingar och en del andra. På så sätt tillkom så kallade Skogsbröderna. Till att börja med fanns det åtskilliga tusen sådana i skogarna i Baltikum. 
   Jag har försökt att hitta data och siffror om bröderna i respektive länder, men det är inre lätt. Intresset för dom, här i Sverige, har varit alldeles för litet - eller inget alls. 
   Under dom närmaste åren fylldes jordkulorna och bunkrarna på med nya invånare - partisaner. Det handlade t.ex. om hemmansägare och bönder, eller what ever, som som på något sätt hade förbrutit sig mot Stalins och kommunismens normer (vanligen var de för välutbildade, eller hade varit företagare) och därför var rädda att bli fängslade och deporterade till slavarbete i Sibirien. 
   När jag söker och söker och inte hittar några definitiva siffror, så har jag slumpvis kommit fram till några sådana. I Wikipedia sägs det att 1953 var året då förutsättningarna för dom stora skarorna bröts genom KGB-infiltration och pålagor och straff mot personer och gårdar som hjälpte bröderna. Vidare påpekar Wikipedia att Sverige var ett stort transitland för kontakter med skogsbröderna. Wikipedia påpekar även att det fanns förrädare i väst och pekar på  bl.a. Kim Philby, men dom nämner inte att det på försvarsstaben i Stockholm satt en rysk spion, som omedelbart meddelade KGB när kontraspionaget försökte smuggla in någon agent i Baltikum, varpå agenten greps och omedelbart avrättades i strandskogen på andra sidan Östersjön.
   Jag har i minnet året 1958 som har utpekats för att då ha den sista skogsbrodern i Lettland skulle ha eliminerats. Om Litauen hittar jag inga definitiva siffror.
   Men nu har jag äntligen kommit fram till det som var dagens utbrott eller tema. Jag hittade nämligen artikeln nedan som jag då återger i sin helhet, bara för att jag är så imponerad av den estniska sisun! - Jag använder det finska ordet för dom är ju släkt. Han klarade sig naturligtvis inte ensam i så många år. Han hade naturligtvis en uppbackning 
av en massa solidariska och tålmodigt uthålliga landsmän.  
Några litauiska skogsbröder


   ONSDAG 26 SEPTEMBER, 2018
   Estniska forskare har funnit vad man tror är den bunker som inhyste den sista överlevande i motståndsrörelsen Skogsbröderna, August Sabbe. Skogsbröderna var aktiva i sitt motstånd mot den sovjetiska ockupationen från 1944 till 1978. Särskilt aktivt var motståndet fram till 1956, men spridda celler fanns kvar i decennier. August Sabbe dog 1978 när han försökte fly från KGB, som lyckats spåra honom.
I sydöstra delen av Estland har en mindre underjordisk bunker påträffats av en grupp forskare. Forskarna försöker kartlägga den estniska motståndsrörelsen mot Sovjetunionen under ockupationen 1944 till 1991. Under perioden 1944 till 1956 var motståndsrörelsen väldigt aktiv i sin kamp mot kommunisterna. Mindre celler överlevde betydligt längre, men kunde bara göra nålstick mot ockupanterna från sina gömställen i de estniska skogarna.
August Sabbe betraktas allmänt som den sista skogsbrodern. Sabbe skall ha byggt den nu påträffade bunkern under mitten av 70-talet, och bara några år innan Sabbe hittades av KGB. Det finns tydliga fynd i bunkerns konstruktion som gör att forskarna är säkra på ungefär när bunkern byggdes.
Sabbe avled i samband med gripandet, då han drunknade i en flod. Omständigheterna runt drunkningen är oklara. Vissa källor påstår att Sabbe dränktes av KGB efter gripandet, medan andra säger att den sista skogsbrodern dränkte sig själv för att slippa fängslas av sovjeterna.

August Sabbe var 69 år gammal när han dog i kampen för ett fritt Estland. Tretton år efter August Sabbes död återfick Estland sin frihet, och ett minnesmärke skapades på den plats där Sabbe avled.
 
Monumentet där August Sabbe dog.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar