lördag 7 april 2018

SNILLE OCH SMAK


   Jag har tillbringat hela morgonen med att försöka fatta vad de svenska "snillen och smak" sysslar med! - Det var synnerligen jobbigt, nästan obegripligt!
   Till att börja med har man den demokratiska proceduren att man har val och sedan får majoritetens uppfattning råda. Men det passar ju inte alls in i en 17-hundratals organisation, tillsatt av en envåldshärskare. Medlemmarna väljs in på livstid och sitter där på sin stol antingen de är där eller icke alls.
   Ett exempel är stol nr: 1. Där invaldes en ung begåvning, en tjej, Lotta Lotass c:a 40 år anlupen. Hon blev invald 2008. År 2015 meddelar hon akademin att hon inte ska vidare medverka i församlingen på grund av att hon inte känner sig hemma i församlingen - alltså med sin personliga uppfattning som skäl, men stolen är ändå upptagen ända tills hon behagar att lämna jordelivet - finito med den stolen och snille och smakrösten för överskådlig tid framåt!
   Den direkta orsaken till dagens bråk är akademi ledamoten Katarina Frostenson och anklagelserna mot hennes man, så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault.
   Det hela blev offentligt när MeToo rasade över landet. Denne franske bock blev utpekad av, symboliskt nog aderton anonyma kvinnor för våldtäkt, tafsande och sextrakasserier. Dessa anonyma anklagelser mynnade ut - som vanligt - i ett jaså? - när det gäller sexanklagelserna, men de granskande journalistögonen föll på Jean-Claudes affärer i stället. Han började att kallas för den 19-e stolen. Det framkom att Jean-Claude hade läckt uppgifter, eventuellt t.o.m. haft inflytande om kommande litteraturpristagare. Informationen hade han då följdriktigt inhämtat genom, som det sades, den äktenskapliga sängvägen. Och därmed kommer Katarina Frostenson in!
det hemska paret
   Katarina Frostenson har som akademiledamot svurit och undertecknat att inte yppa några akademigöranden till utomstående under sitt resterande liv. Tystnadsplikten är alltså livslång! Nu anklagas Katarina för att ha brutit mot stadgarna och måste bestraffas. Akademin röstar tydligen för att utesluta henne, men majoriteten röstar mot uteslutning - då tackar de tre som var i minoritet, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, för sig och går hem! - Cirkus!
   Det som jag funderar på är, om man nu är oåterkalleligen vald på livstid, hur kan den då bli utesluten? - Jo, nu är det så att den nuvarande ständiga sekreteraren, Sara Danius, har satt myror under häckarna på medlemmarna genom att ha luskat upp en paragraf som tydligen tillåter; –  Det finns en passage i stadgarna, jag kommer inte ihåg det exakta uttrycket, men om man beter sig på ett klandervärt sätt eller ett osedligt sätt kan man bli föremål för uteslutning. - Så har fru Danius förklarat det i TV.
   Till slut, efter hela morgonens läsande och letande och inte vetande, d.v.s. inte förstående ett jota, hittar jag att t.o.m. Leif GW har något att säga - lika bonnslugt som vanligt!  
   Leif GW Persson ger sig in i bråket på Svenska Akademien – och lägger skulden för krisen på ledamoten Katarina Frostenson.
– Frostenson måste bort. Jag tycker att hon inte tar sitt förnuft till fånga. Det här handlar ju 99 procent om henne, säger han.
Det skulle kunna få de tre avhopparna att återvända, menar han, och Svenska Akademien att räddas.

Han har naturligtvis mycket mer att säga. Här har ni smakprov. - Alltså citat ur Expressen lördag 7 april 2018;    

Trots att Leif GW Persson är en av Sveriges bäst säljande författare, bedömer han själv att hans egna chanser att bli invald i den exklusiva samlingen är näst intill obefintliga – annars hade han gärna hjälpt till att rensa upp i Svenska Akademiens arbete. -  Ha, ha, han har humor! 
Han tyckte även att de tre som gick hem visade att det fanns friskhetstecken i akademin - jo jo.

– Jag skriver ju i en litterär genre som skulle ge dem röda utslag över hela kroppen. Jag säljer ju också en jävla massa böcker och det är en värre förbrytelse. Sådana som jag kan man inte ha där, säger han och fortsätter:
– Annars skulle jag nog se till så att det blir ordning på torpet.

Just det! - Hela MeToo-krisen utmynnar i att en medlem ur akademin utgår och och tre återvänder - kanske!  Det är en praktisk och konkret lösning. 
 Dom ursprungliga anonyma anklagelserna förblir i dimman och skitlukten som dom förtjänar. - Jag kan mycket väl tänka mig och mycket väl tror på att anklagelserna ÄR sanna, MEN dom är ANONYMA! - Ingen behöver stå till svars för sanningshalten i anklagelserna, bara den anklagade! - SÅ arbetade angiveriet i kommunistdiktaturerna! - Det tycker inte jag att vi skulle behöva att uppleva i Sverige. Det solkar verkligen ner hela rätts-Sveriges anseende. Bara för att det rubriceras som kvinnokamp så är inte beteendet oantastligt! Svenska vedertagna rättsbegrepp borde gälla!

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar