tisdag 18 juli 2017

ORTNUNG !


   Dagens nyhet! - Som egentligen är tämligen så gammal. - I alla fall är idén kläckt av Reinfeldts regering. - Men nu är idén på remiss. Enligt Nyheter Idag, av Expo utpekad som en populistisk nättidning, vill regeringen göra inskränkningar i tryckfriheten och yttrandefriheten.

 Regeringen förbereder förändringar av grundlagen och hoppas få igenom inskränkningar av tryckfrihets­förordningen (TF) och yttrandefrihets­grundlagen (YGL). Det framgår av en lagrådsremiss som Fria Tider uppmärksammar. Regeringen vill att de ändrade medie­grundlagarna ska träda i kraft 1 januari 2019.    


Nyhetsartiklar innehållandes personuppgifter om - ”etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse” - eller uppgifter om - ”att en enskild har begått lagöverträdelser genom brott, förekommer i fällande domar i brottmål eller har varit föremål för straffprocessuella tvångsmedel” - kan i framtiden komma att förbjudas i Sverige. Sådana yttranden, nyhetsartiklar eller nyhetsinslag i TV ska nämligen inte åtnjuta grundlagsskydd. Åtminstone inte om den rödgröna regeringen får som den vill.
Tidigare har liknande undantag i TF funnits för bland annat barnpornografi och reklam för tobak och alkohol. Nu vill regeringen möjliggöra fler förbud och på så sätt politiskt kunna styra vad tidningar och andra medier får och inte får rapportera om. Undantagen ska införas i såväl TF som YGL.
   Om nu utdragen är något så när korrekt gjorda, så är det ett tämligen så paniskt ingrepp i Sveriges politiska ryggrad. - Det vill säga, garantin för individens möjlighet att ha en tro och därmed åsikt och i förlängningen att yttra den. - Att ändra i grundlagen enbart för att i panik kunna skyla över sina misstag är direkt övermaga oansvarigt! 
   Sveriges makthavare har i alla tider kunnat styra dom offentliga rösterna, tidningar och radio-TV, med ett samförstånd om självcensur, vilket till exempel skedde när Palme inkallade respektive reportrar och meddelade en nyhet i förtroende, vilket innebar att "om du offentliggör den så är du portad från regeringens framtida presskonferenser"! 
   Idag är möjligheten att offentliggöra sina åsikter oändligt förändrade. Tack vare nättidningarna har nästan vem som helst möjlighet att bruka väl, att bara bruka, missbruka eller bara inskränkt gnälla i dom så kallade alternativa media. Problemet är nog att det inte finns en ansvarig utgivare för personliga åsikter som vem som helst kan idag skriva och publicera offentligt. Men att göra inskränkningar i grundlagen om yttrandefrihet och tryckfrihet är att famla i panik, istället för att modifiera punktlagar som för övrigt redan finns. 
   Jag tror egentligen att dom styrande saknar det goda förhållandet dom har haft med media (med självcensuren) och på något sätt vill återställa det, men att småtafsa på yttrandegrundlagen är lika med att småtafsa på demokratin. Makthavare har, oavsett vilken demokratisk variant av ideologi de bekänner sig till, ett väldigt stort behov av att kontrollera skeenden i sin maktsfär.     
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar