söndag 2 juli 2017

Sotji en gång till!


   Sotji är vid det här laget bortglömt utom hos några enstaka OS-fantaster och "nummerbitare" - om nu ett sådant uttryck existerar - annars är den ännu mera bortglömd, men den är onekligen uppbyggd och i grunden moderniserad så att den kan åter vara ett semester och rekreations center för gräddan av Putins hov.
   I boken - Männen i Kreml - läser jag om spelet hur ryssarna vill desperat visa väst att dom är mäktigast och rikast. Samtidigt vill dom renovera sin favoritrekreations ort, vilken dom tycker börjar se sjaskig ut.
   Som det skrivs i boken: idén att förlägga en vinterolympiad i subtropiskt klimat, d.v.s. i Sotji var relativt gammal. 2005 kom idén upp - tydligen. När Ryssland kände sig inte bara rik utan superrik och trodde att tillväxten aldrig skulle minska. För att visa sin mäktighet ville Ryssland ansöka om EM i fotboll 2008 och sommar-OS 2012, men pengarna som då hade avsatts till ansökningskampanjerna, hade snabbt försnillats och försvunnit spårlöst. Idén att göra vinterspelen i Sotji hade kläckts av skidåkarfantasten, oligarken, ägaren av Nornikel, i Wikipedia beskriven som Rysslands rikaste man, Vladimir Potanin. Detta var tydligen hans andra idé. Den första var pantauktionerna på nittiotalet, med vilka oligarkerna lurade till sig alla SovjetRysslands rikedomar.
   Putin var under en tid försvunnen, inte ens dom närmaste medarbetarna visste var han hade tagit vägen. Hela Ryssland avstannade i ett par månader, för ingen vågade ta ett beslut utan Putins godkännande. Att göra Sotji till OS-ort, tänkte de vise i Putinhovet, skulle nog falla också Putin på läppen, så dom började att plocka ihop en OS-kommitté. När Putin åter dök upp, övertygade dom även honom genom att bl.a. få folk att ringa in på presidentstabens heta linje och fråga när Ryssland skulle få den olympiad dom förtjänade. Varpå OS-kommittén fick till slut i det närmaste obegränsad budget. 
   Potanins stora idé var egentligen att eftersom den ryska gräddans underbara semester och rekreationsort Sotji började bli lite för sjaskig och nedsliten, vägarna var usla, inget fungerande avloppssystem, ingen fungerande flygplats, så det skulle bli ett utmärkt sätt att piffa upp paradiset - på olympiadens bekostnad.
   Trots att det var sju år kvar till olympiaden och tid att bygga färdigt flygfältet, så när IOK inspekterade orten, bluffade ryssarna och påstod att flygplatsen var färdigbyggd och igång. Dom bl.a. flög in studenter vilka fick röra sig omkring på flygplatsen och spela passagerare. Man öppnade kiosker, butiker och restauranger så att det skalle se ut att vara full kommers när IOK kom. - Djävla skojare!
   Sedan kom pengarna i rullning på riktigt. - Till och med Putin har tydligen i efterskott sagt att det var oöverlagt att lägga ner 214 miljarder rubel på de olympiska anläggningarna - 100 miljarder från staten och 114 miljarder från investerare. Men enligt det statliga bolaget Olimpstroj kostade hela kalaset 1524 triljoner rubel eller 37,5 miljarder euro. Den ursprungliga budgeten överskreds med över 400%.
   Nu tar jag till med lite grann nummerbiteri. Enligt Wikipedia är en triljon lite tvetydig. Den amerikanska triljonen är en siffra med 18 nollor (1 000 000 000 000 000 000), medan den svenska är en siffra med bara 12 nollor.
   Det finns en triljon insekter i världen. 
   Det finns 1,4 triljoner liter vatten på jorden.
   Galjonsfiguren för den ryska olympiska kommittén Dimitry Peskov tyckte i efterskott att kritiken var ett onödigt gnällig. - "Motorvägen från Sotji  till Krasnaja Poljana hade naturligtvis med olympiaden att göra - typ. Men inte bara. Olympiaden gav oss en chans att utveckla hela regionen. Det är därför vi har delat upp kostnaderna, medan gnällspikarna hellre räknar ihop dom." sa han.  
   Och nu kommer jag till varför jag skriver om denna oskäliga penningförstörelse. Är det någon i Sverige som kommer ihåg, eller kanske aldrig ens har brytt sig om att höra, hur dom inhyrda arbetarna och hantverkarna behandlades efter utfört arbete? - Jo, mitt i denna oerhörda triljonrullningen, fick dom inte ut sin ynka lön. För de arbetarna som var inlånade från grannländerna drog staten in deras viseringar och meddelade att dom ska omedelbart lämna landet, annars kommer dom att hamna i ryskt fängelse! Dom infödda ryska hantverkarna beskylldes för diverse oegentligheter och om dom envisades att dom ville ha sin lön i alla fall så hamnade även dom i finkan och misshandlades där.
   Det hela skedde fullt i överensstämmelse med traditionen i landet som under nittonhundratalet kallade sig för och ville övertyga världen om att dom var arbetarparadiset. - Slavarbetar "paradiset" i verkligheten! - All denna förakt för dom som gjorde allt arbete från oligarkerna i statsledningen! - Vilket svineri från de som vill övertyga väst om att de är en civiliserad stormakt i Europa! - Fy fan!  
     
           
         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar